joi, octombrie 9

Jurnalul meu din toamna lui 2014 -partea a patra


Am ales sa scriu azi, in jurnalul meu de beauty, despre baia turceasca (sau hammam), varianta orientala a baii romane, a celei cu aburi sau a saunei, cu diferenta ca aici punctul cheie este apa si nu aburul. T
emperatura din incapere este mult mai scazuta (40°C fata de 100°C in cazul saunei uscate) si umiditatea ajunge chiar la 90-100%. Aburii sunt injectati in incapere prin duzele aflate in peretii banchetelor.  In traducere, hammam inseamna "patrunderea caldurii" si sunt mai multe etape ce trebuie parcurse pentru a putea atinge toate beneficiile promise:

  • relaxarea muşchilor
  • stimularea circulaţiei sanguine
  • reducerea stresului şi a oboselii
  • eliminarea toxinelor
  • curăţarea pielii în profunzime
  • ameliorarea durerilor musculare şi reumatice
  • prevenirea răcelilor pe timp de iarnă
Scurt istoric. De unde a pornit totul

Conform Wikipedia, această metodă impresionanta de relaxare, revigorare a trupului si spiritului si de curatare a toxinelor din corp, a devenit foarte populară în Europa în timpul erei victoriene. Întregul proces este similar cu cel al saunei, însă își are rădăcinile în practicile de îmbăiere romane sau grecești.

Care sunt pasii?
Ritualul de hammam începe placut, lent si benefic, cu o perioadă de relaxare totala într-o cameră specială, denumită „camera calda”. Acest loc este încălzit continuu de curenți de aer uscat, cald, astfel încât cel care începe ritualul transpiră. Uneori persoana este mutată într-o cameră mult mai fierbinte, înainte de a trece prin ritualul spălării în apa rece. După ce întreg corpul este spălat și masat, ritualul este finalizat cu o alta perioadă de relaxare, într-o cameră de răcire, alternanta cald-rece-fierbinte fiind considerata deosebit de revigoranta si asigura o mai buna circulatie a sangelui in corp.
Principala diferență între hammam-urile islamice și cele europene este aerul. În timp ce in băile turcești victoriene aerul este uscat, în cele islamice aerul este cel mai adesea săturat cu vapori de apă, dar fara a fi sufocant. Într-un hammam european cel care se îmbăiază va intra într-o piscină cu apa rece după ce a zăbovit în camerele fierbinți, în timp ce un hammam islamic nu va avea o piscină decât dacă apa vine direct dintr-un izvor. 
Hammam-ul incorporeaza funcții sociale și spirituale, exprimand grijă si consideratie atat față de corp, cat și de spirit. Mie imi place sa cred ca nu trebuie sa le privim ca pe doua entitati separate si antagonice, care trebuie sa se lupte intre ele precum binele cu raul, ci ca pe un intreg fata de care trebuie sa manifesti dragoste, respect si consideratie. 



Un ritual complet de îmbăiere respectă cinci etape succesive, obligatorii, care sunt practicate și astăzi. Întregul corp este curățat cu săpun negru tradițional marocan, urmat de gommage cu mănușa specială kassa. Corpul este apoi clătit din abundență și se aplică masca cu argilă rassoul. Masajul este un pas esențial pentru relaxare totală și este făcut cu unt de shea îmbogățit cu ulei de argan. Ritualurile de îmbăiere ale femeilor pot cuprinde și tratamente speciale pentru păr, tot cu produse tradiționale.
După parcurgerea întregului ritual de hammam pielea rămâne curățată, hidratată, suplă, luminoasă și catifelată, iar spiritul este relaxat si eliberat. În plus, ingredientele tradiționale folosite, untul de shea sau ulei de argan, au proprietăți de regenerare și luptă împotrivă procesului de îmbătrânire. Întregul organism devine astfel mai bine protejat împotrivă agresiunilor externe, iar pielea își recăpăta elasticitatea și este hidratată în profunzime și regenerată.

Been there done that:
În epoca modernă, hipertehnologizata, există încă locuri unde astfel de tradiții sunt respectate, cum ar fi SPA-ul SKY WELNESS. Hammam-ul face parte dintr-un centru spa elaborat ce mai contine jacuzzi, sauna uscata, camere de masaj si tratamente corporale si faciale si dusuri emotionale cu chromoterapie.
Cu un design futurist, situat la etajul 14 al unei cladiri din centrul Bucurestiului, hammam-ul de la Sky Welness are o structura sferică din beton-armat în care se află baia turcească. Aceasta  depășește 4 m în diametru și este acoperită manual cu mozaic din sticlă de Bisazza. Este dotat cu un sistem automat de monitorizare si de panica ce anunta imediat receptia in cazul in care apar probleme
Când orice altă modalitate de relaxare dă greș, un ritual hammam este cel care reușește să elibereze corpul și spiritul de orice energie negativă acumulată. Il consider un excelent antidot contra insomniilor.
 
  
Se recomanda: o data sau de doua ori pe saptamana. Eu sunt abonata seara, dupa antrenamentul la sala, cand luminile orasului stralucesc de jur imprejur...



2 comentarii:

Camelia Andrasescu spunea...

Foarte dragut! Am fost de trei orin Turcia si de fiecare data mi-am propus si totusi nu am ajuns sa fac ...Poate la Bucuresti!

Ioana spunea...

O singură data am avut o astfel de experiență, în Turcia. Nu m-am simțit confortabil când turcul m-a frecat cu tot felul de săruri, arome și spume. Pur si simplu nu mi-a placut faptul ca punea mâna pe mine desi nu a facut absolut nimic indecent. Nu cred ca o sa mai merg prea curand...